av Malepaletten

august 5, 2020

Hva er linotrykk?

Linotrykk, eller linoleumsnitt, lino eller linosnitt om du vil – er en enkel og morsom trykketeknikk som alle kan mestre. Du kan trykke med både vannbasert akrylmaling eller med oljemaling. 

I grafisk terminologi defineres linoleumstrykk som høytrykk. Det vil si at motivet som skal trykkes er det som ikke er skåret vekk på platen. Med linotrykk kan du få effekter som ligner på tresnitt. Linoplatenes overflate er derimot mykere, og det gjør den enklere for deg å bearbeide. 

1. Materialer for linotrykk

Dette trenger du til linoleumsnitt

  1. Linokniver med forskjellige blader
  2. Linoleumsplater – standard eller myk
  3. Gummivalse, ønskede farger og papir til trykk
  4. Treplate. Vi anbefaler bruk av en treplate som skjæreplate, helst med en list som kant, så den ikke glir på bordet når du skjærer i linoleumsplaten.

inoleumssnittet: Tegn og skjær ut motivet


Bilde fra boken Beginner’s Guide to LINOCUT av Susan Yeates

Bruk et motiv i sort strek, tegn gjerne rett på platen med sort tusj av ulik tykkelse. skjær bort de feltene du ikke vil trykke. Varm gjerne linoleumsplaten med hårføner eller i mikrobølgeovn, så blir den lettere å arbeide med.

NB! Når du skjærer ut motivet, husk å skjære fra deg.

3. Selve trykkingen


Bilde fra boken Beginner’s Guide to LINOCUT av Susan Yeates

Bruk en plast- eller glassplate som er større enn linoleumsplaten. Stryk på fargen så den dekker jevnt. Legg linoleumsplaten på glassplaten og bruk gummivalsen i horisontale og vertikale bevegelser. Linoleums-platen er nå påført farge og er klar til bruk. Legg papiret forsiktig på platen og stryk jevt over hele trykkflaten, Ta flere trykk og eksperimenter med forskjellig papir for å finne det riktige utrykket. Rengjør platen i vann og bruk den igjen med nye farger på det samme motivet.

Send oss en melding